سر آلکس فرگوسن( -۱۹۴۱ )، بازیکن و مربی اسکاتلندی، ۲۶ سال سرمربی تیم منچستر یونایتد بوده است.
فرگوسن که اکتبر ۲۰۱۳ کتاب «زندگینامه»اش را منتشر کرد و بسیار پرفروش شد، سپتامبر ۲۰۱۵ با کتاب «رهبری» بار دیگر به صدر اخبار کتابهای ورزشی آمده است.
«رهبری» از سوی فرگوسن و سر مایکل ماریتز نوشته شده و حاوی همه جنبههای مربیگری و مدیریتی ۳۸ سال زندگی حرفهای فرگوسن به عنوان مربی فوتبال است.
ماریتز که ولزی تبار است و در ایالات متحده زندگی میکند، نویسنده و محقق بهشمار میرود و پیش از این یکی از مدیران گوگل هم بوده است.
او که کتاب «قلمرو کوچک: قصه خصوصی کامپیوتر اپل» را هم نوشته یکی از دوستان فرگوسن بهشمار میآید.
فرگوسن در «زندگینامه»اش توضیح داده بود چگونه ستارههای منچستر یونایتد را هم به عنوان یک فوتبالیست رهبری کرد و هم به عنوان یک انسان.
او هم به توصیف چالشهای مربیگریاش درون زمین پرداخت و هم رویاروییاش با مدیران را زیر ذره بین برد.
فرگوسن در ۲۰۱۴ یک کلاس یک روزه هم در دانشگاه هاروارد – در بخش دروس تجارت دانشگاه – برگزار کرد. جایی که درباره چگونگی رهبری باشگاه و تیم وارد جزئیات مدیریتی و روانشناسانه شد.
او آن روز در بخش کلیدی سخنانش گفت: «… اولین چیزی که ۹۹ درصد مربیان در بدو ورود به باشگاه بدان فکر میکنند کسب پیروزی است چرا که به بقا میاندیشند. به همین دلیل به سوی بازیکنان با تجربه میروند که معمولا پیشتر با آنها کار کردهاند. ولی فکر میکنم مهمترین نکته، ساختار باشگاه بهشمار میرود و نه تیم. شما باید پایه استواری برای ساختن در اختیار داشته باشید و بدون آن ستون هر آن چه انجام دهید برباد خواهد رفت».
مقامات دانشگاه هاروارد اعتقاد داشتند تجربیات فرگوسن در فوتبال ورای پیروزیهای کسب شده از سوی او است و دستاوردهای مدیریتی گرانبهایی دارد.
حال، عنوان کتاب جدید فرگوسن یعنی «رهبری» نشان میدهد این بار بهطور مستقیم به مقوله رهبری خرد و کلان پرداخته و دستاوردهای دوران مربیگریاش را به کلی ورای زمین فوتبال برده است.
این کتاب ماجرای زندگی مردی است که توانسته از دل سختیها، افتخار بیرون بکشد.
این کتاب فقط درباره فوتبال نیست؛ درباره مدیریت زندگی و کار است.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
«میدانم که نیروهای بسیاری ورای مشاهده، گوشدادن و خواندن در ساختن ما نقش دارند … همه ما دو مجموعه ابزار بسیار قدرتمند دراختیار داریم که کاملاً در کنترل ماست و عبارتاند از چشم و گوشمان. نگریستن به دیگران و گوشسپردن به نصیحتهایشان و نیز مطالعه درباره افراد، سه تا از بهترین کارهایی هستند که در تمام زندگیام انجام دادهام».